Kolin Kotiseutuyhdistys > Kolin Kotiseutumuseo > Einar Saarelaisen kokoelma

Kolin kyläkuvaaja Einar A. Saarelaisen kokoelma


Einar Akseli Saarelainen 21.07.1896-30.07.1966

Syntyi Pielisjärven Varpasen Konnanvaarassa vuonna 1896. Vanhemmat, Pekka Saarelainen ja hänen vaimonsa Riitta (o.s. Nevalainen Juuan Paalasmaasta), muuttivat vuosisadan vaihteen tienoilla torppariksi Kolin Mäkränvaaran pohjoisrinteelle Tarhapuron latvoille Purolaan. Tästä vaaratorpasta tuli Einar-pojan ja hänen kahden veljensä lapsuudenkoti.

Mäkränvaaran rinteillä Saarelaisen perhe eli erittäin vaatimattomasti. Pari kolme lehmää tuotti välttämättömän maidon ja voin. Muutamat lampaat tuottivat villoja sukiksi ja käsineiksi. Perunaa ja ohraa kasvatettiin kaskeen raivatulla rinnepellolla. Jänis tarttui silloin tällöin isän virittämiin ansoihin. Pielinen antoi kalaa ja oravakeittokin kelpasi ravinnoksi vaaran asukkaille. Karjan rehu saattoi loppua keväisin ennen lumien lähtöä. Silloin saivat lampaat tyytyä männynkuoreen ja Mäkrän rinteiltä riivittyihin kanerviin.

Tulevan kyläkuvaajan valokuvaharrastus alkoi varhain. Jo vuonna 1923 hän kuvasi omatekoisella kameralla kotiväkeä ja naapureitakin.

Kyläkuvaaja kuvasi ihmisiä häissä ja hautajaisissa, kasteessa ja ripillä. Mutta myös arkinen työ on saanut kuvaajansa. Ikuistettu on yhtä hyvin Kolin Matkailumajan rakennustyöt kuin Ahmovaara - Koli tietyön tekijät ja ensimmäiset autoilijat Kolin tiellä.

Kuvaaja vaelteli polkupyörällään ja jalkaisin naapurikylissä ja –pitäjissäkin, ainakin Juuassa ja Polvijärvellä. Myöhemmin kulkuvälineenä oli moottoripyörä.

Asetelmallisia perhekuvia on kokoelmassa runsaasti. Monet matkailijat ovat halunneet kuvauttaa itsensä taustanaan Kolin kansallismaisema.

Einar A. Saarelaisen kuvausharrastus oli voimakkaimmillaan 1930-luvun taitteessa, jolloin suomalainen kyläkuvaus yleensäkin kukoisti.

Valokuvaaja Einar A. Saarelaisen lapsuudenkodin rakennusten kivirauniot ja torpan lähipellot voidaan vielä nykyisinkin löytää Kolin kansallispuiston Purolan aholta.

Työvälineinä valokuvaajalla oli aluksi omatekoinen kamera, jonka piirustukset ja työohjeet lienevät peräisin jostakin valokuvausalan lehdestä. Filminä oli ajan tavan mukaan lasilevy. Kotilaboratoriossa, aluksi Purolan aitassa, kuvat kehitettiin kemikaalien avulla punalasisen ljylampun valossa. Purolassa ei ollut sähköä eikä juoksevaa vettä.

Kolin kyläkuvaajan kuvat, yhteensä yli 5000 lasinegatiivia, olivat mustavalkoisia. Alkuperäisiä lasinegatiiveja on säilynyt noin 1400 kpl. Kuvat säilytetään Kolin Kotiseutuyhdistyksen arkistossa.

Einar A. Saarelaisen kuvat antavat Kolin alueesta ja ihmisistä vahvan ja elävän vaikutelman. Tyystin erilaisen kuin matkailuesitteissä on totuttu näkemään.

Kolin kyläkuvaaja Einar A. Saarelaisen pysyvä valokuvanäyttely Kolin Kotiseutumuseolla. Museo sijaitsee Kolin kylän keskustassa Kolin Ryynäsen Taide- ja kulttuurikeskukseen rakennetussa museotorpassa.

Museon vieraiden toivotaan tunnistavan kuvien kohteita ja muistelevan niihin liittyviä tarinoita. Kolin kulttuuriperintöön liittyvät tiedot tallennetaan museon arkistoon. Kuvien tarinat ovat kiinnostavia paitsi Kolin kylän asukkaille myös matkailijoille ja tutkijoillekin.

Vanhat valokuvat kertovat.

©Kolin Kotiseutuyhdistys ry. | Yhteystiedot